Nederlands 

Wat je moet weten over de juridische kant!

Eigen kenteken voor brom- en snorfietsen.

 
Inleiding
Vanaf 1 september 2005 gelden nieuwe regels voor de registratie van alle bromfietsen in Nederland. De belangrijkste wijziging in de regels is dat bromfietsen voorzien moeten worden van een eigen kentekenbewijs en kentekenplaat. Het kentekenbewijs is het bewijs van de registratie in het kentekenregister. Bij dat kentekenbewijs horen alle relevante technische en persoonsgegevens. De RDW beheert het kentekenregister en zorgt voor de registratie van alle kentekenplichtige voertuigen.

 
De feiten in het kort
 
De kentekenregistratie begint op 1 september 2005. Vanaf dat moment mogen nieuwe bromfietsen alleen nog maar verkocht worden met een eigen kentekenbewijs en kentekenplaat. Voor bestaande bromfietsen kunnen hun eigenaren vanaf deze datum een eigen kentekenbewijs aanvragen.

Met ingang van 1 januari 2007 mogen bromfietsen alleen nog maar met eigen kentekenbewijs en kentekenplaat op de openbare weg rijden.

 

Brommerrijbewijs (rijbewijs AM)

Bent u 16 jaar of ouder? Dan mag u op een bromfiets rijden. Een bromfietsrijbewijs is verplicht. Een brommerrijbewijs is niet nodig als u een autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) bezit.

Bromfietscertificaat vervallen
Heeft u nog een oud bromfietscertificaat? Dan mag u daar niet mee op de bromfiets, bromscooter, snorfiets, spartamet of brommobiel rijden. U kon tot 1 oktober 2009 het bromfietscertificaat omruilen voor een bromfietsrijbewijs. Als u dat niet hebt gedaan, moet u opnieuw examen doen bij het CBR.


Lees meer