Nederlands 

Rinke Horemans - De man achter RinkyToys.

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Beste Bezoeker, deze pagina vind u op de website zoals deze voor bezoekers bedoeld is.

 

        

 

 

 

<- Gebruik de button om naar de juiste locatie te gaan

 

  

 

 Rinke Horemans - De man achter RinkyToys.

Er was eens een jonge man ergens in de zeventiger jaren met twee oudere broers die op een bromfiets reden en wel een Puch en een Yamaha. Al snel was de interesse van junior gewekt voor al dit ronkende speelgoed en voor het gemak noemen we hem Rinke.

Helaas was Rinke te jong voor een bromfiets en hij had ook geen geld en hij moest nog naar school; U begrijpt het al het leven van Rinke viel niet mee in de jaren zeventig. Rinke moest wachten, pas op zijn 18e kocht hij zelf een zwarte Puch met 2 versnellingen en hoog stuur, te gek toch!!

Dit bleek later een Tomos met een Puch-blok te zijn, maar dat wist hij toen niet, alle begin is moeilijk zullen we maar zeggen. Enige tijd later kocht hij een mooie paarse Puch met 3 versnellingen er bij, “hij was niet duur en ik kon hem niet laten staan” aldus Rinke en zie hier de handelaar in hem was wakker.

Hij maakte zich wel zorgen over zijn zwarte brommer, als ik die nog maar kwijt raak!...

Hij kon toen nog niet bevroedden wat er later allemaal nog ging gebeuren.

Het was inmiddels jaren tachtig en Rinke reed vrolijk rond op zijn paarse Puch waar hij nog jaren plezier aan zou beleven. De zwarte Tomos met Puch-blok had hij (gelukkig!) kunnen verkopen aan het broertje van een vriend van hem. Deze vriend had hij onder tussen “aangestoken” met de brommer hobby, hij reed een rode Tomos 4L.

Rinke begon ook enthousiaster te sleutelen en  kocht zo hier en daar weer brommers en onderdelen. Zijn ouders waren gescheiden en zijn moeder vond alles prima. Langzaam aan stond heel de schuur vol , hij bouwde er nog een schuurtje bij en de “mooiste“ onderdelen lagen op de zolder van het ouderlijk huis. Rinke had zo hier en daar ook al wat “klantjes” aldus Rinke.

Rinke had snel meer ruimte nodig en huurde samen met een maat een schuur bij een boer in Effen , vlakbij Breda. Daar had hij veel meer ruimte voor de hobby maar vooral voor de handel in bromfietsen en onderdelen.

Helaas, de ambtenaar van het arbeidsbureau, we zitten inmiddels in 1987, dacht daar heel anders over. Die moest zo nodig structuur aanbrengen in “de droom van Rinke”, hij had het over een toekomst , maar het gebeurde hier en Nu.

De ambtenaar spoorde Rinke aan een “echte” baan te zoeken, Rinke toonde zijn ambities op het gebied van brom-fietsen “daar is geen werk in te vinden denk ik, en zeker niet met jou opleiding “  aldus de ambtenaar. Maar binnen 4 weken lukte het wel. Rinke ging werken bij een grote brommerwinkel in Breda waar  hij vervolgens meer dan 10 jaar heeft gewerkt.

 

Maar de droom, die bleef en De schuur in Effen, die bleef en En Rinke die bleef ervoor gaan.

Ondertussen had Rinke zijn VWO opleiding afgerond, en had hij volop tijd om te verzamelen en te sleutelen.  Een mooie toekomst lag voor hem en Rinke was er helemaal klaar voor ! Een hele grote schuur dat had Rinke nodig om lekker te prullen aan bromfietsen en er nog aan verdienen ook, dat is toch “prachtig”.

 

Puch en Tomos Club Nederland

Vanaf de jaren 80 heeft Rinke verschillende rondritten in en om Breda georganiseerd met oude Puch en Tomos brommers . Later volgden ook meetings met feest en band vooraf aan de dag van de rondritten . Hier is in 1989 de Puch en  Tomos Club Nederland uit ontstaan . In de beginjaren is hij voorzitter geweest en samen met een club enthousiaste Puch- en Tomos-rijders hebben ze jarenlang het clubblad “Slowgang “ uit gebracht .

 

Rinke werkte inmiddels parttime in de bromfietszaak en had een eigen klantenkring opgebouwd voor de Puch en Tomos brommers en onderdelen en kreeg een steeds grotere voorraad In de schuur in Effen.

 

De vereniging bestaat nog steeds en er worden nog steeds bijeenkomsten georganiseerd . Zo ook elk jaar op de laatste maandag van Januari. Honderden liefhebbers van Puch en Tomos brommers verzamelen dan op de boulevard van Scheveningen voor de zogenaamde “Kouwe Klauwe ” – meeting .

Het was duidelijk uit de hand aan het lopen daar in die schuur. Het kon op deze manier niet doorgaan er moest iets gebeuren.

 

Er moest een keuze gemaakt worden, ofwel hobbymatig en minder uitgebreid verder gaan, ofwel de boel professioneel aan gaan pakken ?

 

Rinke besluit om er als professional mee door te gaan.Rinke laat zich inschrijven bij de KvK!